INTERVJUER/REPORTASJER

Norges første med abonnement på SenseHub

På Haldoslette Gård i Orkland kommune er driverne over gjennomsnittet opptatt av både avlsarbeid, dyrevelferd, fôring og livstidsproduksjon. Ettersom Rikke og Noralv Filseth Sandvik en stund hadde vært på ut- kikk etter et verktøy som bidrar til beslutningsstøtte på disse områdene, slo de til da muligheten for SenseHub-abonnement åpnet seg.

Inger Husveg Lassen

Produktansvarlig for SenseHub i Geno

Som Norges aller første SenseHub-abonnent kan Noralv Filseth Sandvik konstatere at aktivitetsmåleren har begynt å gjøre det han først og fremst var ute etter: Å varsle optimalt tidspunkt for inseminering.

Foto: MSD Animal Health

Høyt oppe i en skogkledd ås, med utsikt over Ringavatnet mellom Storås og Fannrem, holder Rikke og Noralv Filseth Sandvik til, sammen med tre døtre. Haldoslette er heimgården til Noralv, og siden paret tok over drifta i 2019 har besetninga økt fra 18 årskyr til nå 35 årskyr og totalt 75 hunndyr, de fleste av dem Holstein eller ulike holstein- krysninger. Samtidig har de økt mjølkekvoten gradvis, fra 150 tonn til dagens 430 (eid og leid).

Fjøs i slepplaft

Gården disponerer totalt 400 dekar fulldyrka areal til slått. Fjøset fra 80-tallet fått seg et solid påbygg i form av et velferdsfjøs i slepplaft, og i 2021 kom mjølkeroboten på plass. I velferdsfjøset har alle kyr i alle deler av laktasjonen like god tilgang på mat, vann og liggeplasser, og de har frihet til naturlig atferd. I tillegg til mjølkeproduksjon er også livdyrsalg av kviger og kyr et satsingsområde, og Rikke og Noralv legger vekt på grundig dokumentasjon av alle sentrale egenskaper hos dyra de selger, fordi de vet at dette er viktig for kjøperen som skal gjøre ei investering for framtida.

Behov for beslutningsstøtte

På Haldoslette har altså mye skjedd på relativt kort tid, og ambisjonene for videreutvikling er høye. Derfor så driverne etter hvert seg rundt etter en solid aktivitetsmåler som kunne bidra med god beslutningsstøtte, spesielt med tanke på brunst og insemineringstidspunkt, forteller Noralv:

– Jeg er eierinseminør og kan i prinsippet inseminere når som helst på døgnet, og derfor er det av enda større interesse for meg å vite hva det optimale tidspunktet for inseminering er. Vi brukte litt tid på å sammenlikne forskjellige aktivitetsmålere, og vi snakka også med kolleger med erfaring med ulike system. Og da muligheten for å abonnere på SenseHub dukka opp, var det dette som ga oss den siste endelige dytten til å ta valget.

Abonnement en inngangsport

Så langt har 50 dyr på Haldoslette Gård SenseHub-øretransponder.

Foto: MSD Animal Health

Noralv konstaterer at kjøp av aktivitetsmåler være en kostnadsmessig utfordring, særlig i tider der kostnadsnivået generelt er høyt, selv om man over tid tjener inn igjen investeringa. Derfor er abonnement en god innfallsvinkel.

– Å ha muligheten til å betale et månedlig beløp er selvfølgelig mye enklere for mange, slår Noralv fast.

Tydelige brunstvarsel

I mars i år fikk 50 av dyra på gården påsatt SenseHub-øretransponder, og de første dyra er allerede inseminert basert på varsel fra aktivitetsmåleren.

– SenseHub gir meg et svært tydelig signal om når jeg skal inseminere. Vi setter på transponderen på kvigene når de er 12 måneder gamle, og så inseminerer vi ved 13 måneder, opplyser Noralv og fortetter:

«fryktelig greit å få varsler på mobilen»

– Vi inseminerer kyrne 4 måneder ut i laktasjonen, og målet er et kalvingsintervall på 13–14 måneder. Vi har kalvinger hele året, men vi ønsker flere om sommeren. Så også her håper og tror vi SenseHub kan bidra.

På Haldoslette benyttes nesten utelukkende kjønnsseparert sæd.

– Vi opplever noe lavere treffprosent, men samtidig får vi på denne måten nok hunndyr til salg og rekruttering av topp kvalitet, sier Noralv og føyer til at SenseHubs funksjon for insemineringstidspunkt for kjønnsseparert sæd trolig vil øke treffprosenten også her.

Brukervennlig og tydelig

Noralv Filseth Sandvik er svært fornøyd med at han får tydelige SenseHub-varsler på mobilen når noe bør gjøres eller sjekkes.

– I perioder med intens jobbing, som i våronna når vi sitter mest i traktoren, har vi ikke mulighet til å følge med på alle hendelser i fjøset. Da er det fryktelig greit å få varsler på mobilen, og systemet er veldig lettfattelig.

Han legger også til at bredden i dataene SenseHub samler inn, bidrar både til bedre forståelse og til at man kjenner seg trygg på at man tar riktige beslutninger.

– At det måles på flere parameter, som både drøvtygging og etetid, gjør at det blir enklere å se sammenhenger og ta gode avgjørelser. Et eksempel er at SenseHub luker ut dyra som har falske brunster, basert på blant annet disse parameterne.

Kartlegger drøvtygging og etetid

Som selverklærte fôr-nerder har driverne av Haldoslette svært god oversikt over det meste som har med fôring å gjøre.

– Likevel synes jeg jo det er interessant å følge med på fôringsdataene SenseHub gir. For eksempel er det svært greit å få tidlig signal om hvilken effekt det gir når vi endrer rasjoner, påpeker Noralv.

Varsler mulig sykdom tidlig

Selv om mye har skjedd på få år på Haldoslette Gård, ser Noralv Filseth Sandvik stadig etter muligheter for forbedring og videreutvikling.

Foto: MSD Animal Health

På Haldoslette tilbringer de mye tid i fjøset og har stort sett god oversikt dersom et dyr skulle være utilpass. Samtidig har de opplevd at SenseHub har varsla mulig sykdom før de sjøl har sett tegna på dyret.

– Som regel opplever jeg at SenseHub bekrefter mistanker jeg allerede har, og det er det jo også stor verdi i. Jeg har foreløpig ikke benytta meg av blinkefunksjonen i transponderen, som gir visuelt signal om hvilket dyr helsealarmen gjelder. Jeg kjenner dyra mine såpass godt at jeg ikke trenger det. Men avløsere eller andre som ikke har samme kjennskap til dyra, vil jo kunne ha god bruk for dette, forteller Noralv.

Skreddersydde rapporter

Som bruker av Premium-versjonen av SenseHub, har Noralv benyttet muligheten til å sette opp egne rapporter som betyr spesielt mye for gårdens produksjonsmål.

– Det er interessant å følge med på variasjonen mellom ulike dyr og ulike grupper. Det kan blant annet gi meg indikasjoner på om den fôrmiksen vi bruker i fjøset er riktig. Vi prøver å finne en miks som passer de fleste, og også der kan SenseHub hjelpe oss.

Aktivitetsmåling bidrar til videreutvikling

Selv om Rikke og Noralv Filseth Sandvik har oppnådd mye på få år, er ambisjonene fortsatt høye. De sikter seg inn på en mjølkeproduksjon mellom 500 og 550 tonn, og de ønsker både egne dyr og livdyr av enda høyere kvalitet. De er generelt opptatt av å avle fram dyr med høy livstidsproduksjon, og vektlegger holdbarhetsegenskaper som bein og jur, framfor å gå for kvantitet.

Haldoslette avler for robuste kyr, og alle dyr, unntatt krysninger, GS-testes. Indekser oppdateres månedlig på de kyrne som er til salgs, og potensielle kjøpere har alltid tilgang til disse indeksene.Topp genetikk, både genomisk testa okser og avkomsgranska okser, står til enhver tid i dunken og sikrer god fremgang i besetninga.

– Vi skal ikke være en kvantumsselger av livdyr. Og ettersom vi hele tida ønsker å bli bedre, og vil spisse produksjonen vår på alle måter, er det enda viktigere med et verktøy som SenseHub, som gir pålitelig støtte til å ta riktige beslutninger til riktig tid, konstaterer Noralv Filseth Sandvik.